neděle 26. října 2008

Konec další ságy - Hellsing

"Saa, shokun... jigoku o tsukuruzo!"

V letošním roce slavnostně uzavřela svou ságu o polodémonovi jménem Inuyasha mangaka Rumiko Takahashi... a jak možná někteří ví, uzavírá se i další sága - Kouta Hirano se po 94 chapterech* rozhodl uzavřít finálním epilogem svůj projekt Hellsing. Po dlouhých deseti letech. O organizaci za kanálem La Manche, která se zabývá umravňováním upírů a jiných podobných entit, které dělají neplechu ve světě. O organizaci, která má ve svých službách jednoho velmi zvláštního upíra.

Ukázky: (zleva doprava ;) )
O čem sní vampýři? Alucardova verze: I, II (Bruce Willis rulez!) a Cerasina verze: I, II
Hygiena? I, II
Jednoduchý plán I
Základní info I

Royal Order of Protestant Knights a jiní
Japonští manga a anime tvůrci jsou z nějakého neznámého důvodu posedlí evropským náboženstvím. A hojně tyto prvky využívají. Sice to není až taková mutace jako když v Neon Genesis Evangelion udělají z andělů mimozemské útočníky a bojoví roboti mají označení "EVA", ale papež by se jistojistě divil.

Manga se odehrává víceméně v současnosti. Organizace Hellsing dohlíží, aby se na území Albionu nepřemnožovali upíři. A jejich nejmocnější "zbraní" proti násoskám je jiný krvesajec. Alucard. Fanouškové se přeli (kvůli japonskému jazyku kde la,li,lu,le,lo/ra,ri,ru,re,ro je sloučeno v jedno), zda-li mají opravdu co dočinění s Draculou nebo ne. A jak se později ukázalo - zcela určitě ano.

Anglikánská církev a Vatikán, jak víme z historie, to není zrovna láskyplná dvojka. Takže občas agenti Hellsingu narazí na agenty Iscariotu. Tajné vatikánské divize, která má de facto na práci úplně to samé, co Angličané. Jejich nejmilejší zábavou je navážet se právě do ostrovních vampírobijců. Neustanou ani ve chvíli, kdy se zjeví tajuplná organizace jménem Millenium, která na Británii přivolá apokalypsu přímo biblickou...

Děj
Je velmi přímočarý - na to, že manga vycházela 10 let, příběh není příliš spletitý. Jde to jako po másle: zvýšená aktivita upírů => zprávy o tajemné organizaci => odhalení organizace => souboje každý s každým(téměř),krev, krev, krev, upíři a hořící Londýn. Jako bonus humornější epizodky a vložky, aby se člověk v těch potocích krve neutopil.

Postavy
Alucard
- nejstarší z vampýrů, který je přiměřeně svému věku a schopnostem znuděný a arogantní. Prožil mnoho životů, má proto mnoho forem(viz. odkaz na wallpaper). Stále nenašel nikoho, kdo by ho porazil, takže každý boj bere jako zábavu a prověření svých schopností. Od "průměrných" násosek se liší tím, že lidská forma je jenom cosi jako zástěrka - může se vesele odhmotnit a existovat jako černé mračno se spoustou "mile"vyhlížejících očiček. A abych nezapomněla, je skoro nezničitelný. Sem tam ale ukáže i lidskou stránku- ukázková situace: Poslední souboj s otcem Andersonem.
Integra Wingates Hellsing - Žena proti které je i Železná lady máslo. Po otci převzala organizaci Hellsing. Jeden z mála opravdových lidí v celém Hellsingu. Pairing Integra a Alucard je docela oblíbený ve fanartech, ale jaké jsou mezi nimi vazby, to není výslovně řečeno. I když, Integra je jediný člověk, kterému Alucard říká "my master". Takže posuďte sami.
Victoria Ceras - jediný "vcelku dochovaný" svědek prvního upířího útoku v manze. Naneštěstí to nepřežila. Je to novopečená upírka a v manze projde jako postava asi největším vývojem ze všech. Zdroj mnoha vtípků. Zvlášť roztomilý je její vztah ke kapitánu Pipovi - stručně vyjádřeno: je uháněna a ani trochu se jí to nelíbí. Ukázková situace - kvůli němu a zdvihání morálky by musela olíbat celou rotu. Při jednom z útoků události naberou takový spád, že vaše oči nezůstanou suché.
Walter C. Dormez - komorník v sídle Hellsingů a jak se zdá, tak také muž s temnou minulostí. Je mu skoro sedmdesát, ale na takového staříka je neobyčejně křepký. Přezdívka "shinigami"* mluví sama za sebe a neobvyklé schopnosti s vlákny, které vypouští z prstů (Spiderman by mohl závidět), také.
Pip Bernardotte - velitel "lidské obranné jednotky" Wild Geese. Názorný příklad, že i "přítula" se může v extrémních situacích projevit jako formát.

Iskariotští
Otec Alexander Anderson - náboženským fanatikům se nemají dávat do rukou zbraně. Vatikánský "uklízeč upírů" je toho jasným důkazem. Stará se o sirotky, ale jakmile před ním vyslovíte slovo upír, začnou se dít nepěkné věci. Byl schopný obětovat svoji lidskost kvůli tomu, aby mohl lépe bojovat.

Obludárium Milénia spoiler: (aneb nacisti přitahují podivná individua)
Rip van Winkle, ostrostřelkyně s úchylkou pro infantilní budíky. Wolf, nejlepší voják a... he, vlkodlak? Runová čarodějka, tvůrkyně iluzí. Schrödinger - osůbka, která je všude a vlastně nikde, což ho činí skvělým poslíčkem. Pojmenován podle jednoho veleznámého paradoxu.

* - anglicky "god of death", česky bych asi použila označení "posel smrti". Shinigami je postava z japonského folklóru, má funkci podobnou naší Smrtce. A anime ji často používá - viz. Zombie Loan, Bleach atd.

Manga, seriál, OVA
Z uvedené trojky je asi nejznámější seriál. Což je trochu paradox, protože s mangou a OVA toho nemá zase tolik společného. Je drobet graficky uhlazenější, taky krve tam neteče zas tolik - a po sedmé epizodě se odklonil od původního příběhu. Abych se přiznala - vyhovuje mi asi nejvíc.
Manga - ještě že je černobílá, jelikož autor oči čtenáře rozhodně nešetří. Ale zase se tam toho o postavách dozvíme víc. Mezi vším tím krveproléváním a politikou si autor najde čas i na vtípky... a překvapivě - i na silné momenty pokud se jedná o vztahy. Označení mezilidské by pro ně asi nebylo nejvýstižnější. Nad Bernardottem a jeho sebeobětováním jsem uronila slzu...
OVÁčka přinesly pár překvapení. O Rip van Winkle jsem byla přesvědčená, že je to chlap. Zarazilo mě, když jsem viděla pár jeho/jejích fanartů v sukni - ale teď už se nedivím. A Schrödinger není slečna s kočičími oušky, ale představitel poměrně vzácných postav - je to neko-boy :). Jinak jsou ale dost drsná, protože do puntíku jsou podle mangy. Nechápu, jak mohlo být 4. OVA nadabováno anglicky - vidět to američtí cenzoři asi je popadne psotník. Místa, která jsem v manze přeskakovala, abych se od vší té krve na monitoru neumazala, jsou tam rozvedená na hranici snesitelnosti.

Fanart
Podařilo se mi narazit na opravdu skvostnou galerii. -=ZDE!=-
Japonských znaků se nelekejte, to nejdůležitější je anglicky.
Menší Equilibrium bonus - pokud bychom přepokládali, že andělé jsou všichni více či méně kravaťáky, tak tento obrázek by přibližně odpovídal mojí představě jednoho nejmenovaného sesmaženého Grigoriho. Jinak tipuju, že to má být Walther zamlada.

Trailery
Oficiální mi přijdou... divné: Posuďte sami.

Žádné komentáře: